SSC speelt een politiek spel

Vlak voordat de leerlingen van klas vwo 4 van het Radulphus College (RC) hun boeken uitgereikt zouden krijgen gistermiddag werd die afspraak afgelast. Halsoverkop werd de mededeling via de media bekendgemaakt. Uitvoeringsorgaan belast met het uitdelen van de boeken, de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC), schoof die klas naar vandaag.

Daarnaast besloot SSC om niet meer op het RC zelf uit te delen. Ouders en leerlingen moesten vandaag naar het gebouw van SSC aan de prof. Kernkampweg komen om schoolboeken en -materialen af te halen. Voor havo 4 en vwo 5 ging het uitdelen gisteren wel gewoon door op het RC. De reden voor het verplaatsen van het uitdelen en het plotseling afzeggen van de 4 vwo-groep werd op het RC ervaren als ‘pesten’. Evenals het uitdelen van de nummers waarmee het RC heeft geprobeerd het proces te vergemakkelijken. SSC liet in de media weten de nummers uitgedeeld op het RC niet te accepteren. Medewerkers van SSC zouden zelf nummers uitdelen. En daarbij geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt.

“Dit gebeurt expres. Wat moeten we hier nog van denken? Dit is echt niet te geloven. Alweer zeggen ze gewoon af. En dat van die nummers… waarom moet dat zo?” De opmerkingen van ouders en leerlingen waren niet van de lucht. “Een politiek spel, dat is wat dit is.” De vader van een van de leerlingen van leerlingenraad van het RC die het ongerief van de leerlingen in een ingezonden brief naar de Extra en deze krant stuurde, staat in de rij. Zijn zoon zit op het moment van het boeken uitdelen in een radioprogramma om te praten over wat er is gaande is. “Ik heb wel op hem ingepraat. Hij was nog heel erg boos. Hopelijk wat rustiger nu.” De vertegenwoordiger van de leerlingenraad van het RC zit in het programma vanwege een uitspraak die een SSC-medewerker gemaakt zou hebben in de trant van ‘het maakt niet uit of je wel of geen boeken hebt, zakken doe je toch’. Een toonbeeld van de spanning die er is ontstaan over dit deel van het gratis onderwijs. Op het RC zit dit in elk geval niemand lekker. Schrijnend was het om te zien dat de havo-klanten slechts met een paar boeken naar buiten komen. “Heb ik hier drie uur voor zitten wachten.” Vwo-ers kunnen beter hun slag slaan. Voor hen is de spoeling niet zo dun. De meesten komen met tweederde van hun boekenlijst weer naar buiten. Een blik in beide uitdeellokalen leert dat de tafels voor de havoklassen veel en veel minder boeken bevatten.

Plaatsvervangend rector van het RC Sylvia Anthony kan niet meer doen dan de informatie die zij heeft zo snel mogelijk te verspreiden. Buiten aan de poort hangen brieven die ‘onwetenden’ snel op weg helpen. “De SSC trekt dit nu helemaal naar zichzelf toe. Ze hebben genoeg van het RC, zo lijkt het althans. Wij zijn er niet bij met de uitdelen voor de andere klassen. Er is dus ook geen ondersteuning vanuit de school. Daar maak ik me wel zorgen over.”

Het uitdelen voor havo en vwo verliep gisteren verliep redelijk snel. Maar lang niet alles is er. “Ik denk dat die boeken er helemaal niet zijn. Wij hebben een eindexamenkandidaat en zijn al bezig met kijken of we de boeken die hij nodig heeft zelf kunnen aanschaffen”, zegt een meer dan bezorgde ouder die ook boeken moet halen voor een kind in 5 vwo.

De deur van het lokaal gaat open en er kunnen leerlingen uit en weer leerlingen in. “Dat boek is al op”, wordt er geroepen. De hoeveelheden zijn niet voldoende en de rij leerlingen die nog naar binnen moet krijgt een zorgelijke blik op het gezicht. Zij die al ‘klaar’ zijn verlaten het schoolplein met een opgelucht gezicht. De plaatvervangend rector kijkt hen na. “Tja, het is pakken wat je pakken kan. Vreselijk, vind ik dit.”