Rosaria: uitgavenpatroon Adriaens ter discussie

Niet zijn plannen met het vliegveld, maar het uitgavenpatroon van Maurice Adriaens stond vandaag ter discussie het parlement. De directeur van de Curaçao Airport Holding (CAH) kreeg een spervuur van vragen op zich af. Dat gebeurde nadat Adriaens een uitgebreide presentatie had gehouden over alles wat onder zijn leiding tot stand is gekomen en wat hij nog van plan was op en rondom het vliegveld.

De parlementsleden waren met name op zoek naar een antwoord op de vraag waarom minster Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (Pais) het contract met Adriaens als directeur van CAH niet wil verlengen. Dat contract loopt op 1 juni af. Hij zou zich niet hebben gehouden aan de doelstellingen die gesteld zijn door de huidige minister. Maar in zijn presentatie wees Adriaens erop dat hij met alle ministers waar hij onder heeft gediend, goed heeft samengewerkt.

Het waren met name de fracties van PAR, MAN en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang die het besluit van de minister in twijfel trokken. In het parlement werd door MAN-fractieleider Hensley Koeiman het handelen van Palm bestempeld als nog een voorbeeld van hoe de regering aan het jagen is op managers van overheidsbedrijven. Hij vroeg zich dan ook af wat voor signaal dit is voor alle landskinderen die in het buitenland studeren. Die zouden zo wel wegblijven. Koeiman had ervoor gepleit om Adriaens ten minste nog twee maanden aan te houden om een nieuwe kandidaat in te werken.

Pais-leider Alex Rosaria was stellig dat er niets mis was met het besluit van zijn partijgenoot om het contract van Adriaens niet te verlengen. “Bedrijven moeten worden afgerekend op hun resultaten”, zei hij. Het kon Rosaria niet bekoren dat die niet duidelijk naar voren kwam tijdens de presentatie van Adriaens. Met name het uitgavenpatroon van CAH-medewerkers wekte zijn verbazing.

Rosaria vond de uitgaven van CAH onder Adriaens buitensporig hoog. Aan reizen werd bijvoorbeeld 600.000 gulden uitgegeven terwijl er maar 12 mensen bij de CAH werken. Ter vergelijking haalde hij aan dat het budget voor het parlement met 21 leden 300.000 gulden per jaar bedraagt. Ook over de uitgave van Adriaens van bedragen boven de 100.000 gulden hadden verschillende parlementsleden vragen.

Rosaria vond ook dat Adriaens eerlijk moest zijn over de bonus die hij had ontvangen. Die zou volgens Rosaria twee maanden salaris moeten bedragen. Dat is volgens hem in schril contrast met het plaatje waar Adriaens mee schermt in de media. Volgens Rosaria had Adriaens een slechte beoordeling gekregen en daardoor heeft hij maar een halve maand bonus gekregen.

Adriaens kreeg in de namiddag de tijd om te antwoorden op de vragen van de parlementsleden.