Pullmantur blijft Curacao aandoen

De hardnekkige geruchten dat het cruiseschip de ‘Monarch’ van Pullmantur, die nu het hele jaar door op de woensdagen Curacao aandoet, ‘er volgend jaar mee zou stoppen’, worden stellig ontkracht door de marketingmanager van de Curacao Ports Authority (CPA), Dimitri Cloose. Sterker nog, de Caribbean Cruise is ook mogelijk om te combineren met een verblijf op Curacao.

“Het is namelijk zo dat er volgend jaar zomer onderhoudswerkzaamheden van zes weken gepland staan aan het cruiseschip de Monarch in een droogdok in Mexico. Omdat Pullmantur sowieso een nieuwe ‘itinerary’ (reisroute) langs de kust van Mexico wil invoeren zal de Monarch, simpelweg omdat ze daar dan in de buurt is, vervolgens negen weken deze nieuw in te voeren reisroute bevaren”, aldus de uitleg van Cloose.De laatste keer dat de Monarch het eiland aandoet voor de geplande onderhoudswerkzaamheden in Mexico, zal op woensdag 3 juni 2015 zijn. Hij benadrukt dat er ‘geen reden voor zorg is’ en dat de wekelijkse komst van het schip naar Curaçao, vervolgens op 21 september 2015 hervat zal worden, waarbij de bezoeken vervolgens op de maandagen plaats zullen vinden. Cloose laat verder weten dat er door Pullmantur reeds is toegezegd dat tot en met mei 2016 de wekelijkse bezoeken zullen worden voortgezet. “De gesprekken zijn nog gaande, maar het ziet ernaar uit, dat de bezoeken ook in het jaar 2016 het hele jaar door zullen plaatsvinden, dus ook in het laagseizoen.” Zoals bekend komt de Monarch sinds 1 mei 2013 iedere woensdag aan op Curaçao en zijn de wekelijkse bezoeken dit hele jaar door gecontinueerd. De prognose voor dit jaar was dat dit 144.150 cruisepassagiers voor Curaçao zou opleveren, die in de gelegenheid worden gesteld om het eiland nader te verkennen.

Bonaire in route

Pullmantur levert een vermeerdering op gedurende het laagseizoen, dat van mei tot september loopt, van 100.000 cruisetoeristen. Het eiland dient als inter-port/opstaphaven voor de passagiers van het cruiseschip de Monarch. Het schip biedt plaats aan 2772 passagiers en 858 bemanningsleden. Gedurende de zevendaagse route worden in totaal vijf havens aangedaan. Het vertrekpunt is Panama, vervolgens leidt de route naar Cartagena, Colombia waarna het schip een dag op zee is, om vervolgens Aruba aan te doen. Hierop werd La Guaira, Venezuela bezocht om tot slot op Curaçao aan te meren. “Pullmantur heeft inmiddels La Guaira uit de reisroute geschrapt en wat in het verleden opviel was dat Bonaire niet werd aangedaan. Daar zal verandering in komen aangezien er nu een overeenkomst met Bonaire is gesloten en het zustereiland in de vaarroute wordt opgenomen”, aldus Cloose. De terugreis van de Monarch naar de haven van Panama duurt vervolgens een dag.

Cloose licht verder toe dat de gerenommeerde cruisemaatschappij Royal Caribbean in het verleden voor 50 procent eigenaar was van het Spaanse Pullmantur en inmiddels voor 100 procent eigenaar is geworden. “Mede om deze reden zal Pullmantur beschikking krijgen over zeventien extra schepen waarmee men onder andere ook de nieuw in te voeren reisroute langs de kust van Mexico zal bevaren”, aldus Cloose. De cruisemaatschappij Royal Caribbean heeft onder andere ook een 50 procent aandeel in TUI Cruises. Cloose heeft eerder een overzicht gegeven van de cruisemaatschappijen die vorig jaar de meeste bezoekers voor het eiland hebben gegenereerd: Royal Caribbean Cruises voert de lijst aan met in totaal 109.669 passagiers, gevolgd door Carnival Cruise Lines met 99.567 passagiers en op de derde plek de Pullmantur met 96.124 passagiers. Pullmantur levert de grootste bijdrage aan de bezoekersstatistieken voor het eiland uit de Zuid-Amerikaanse regio.