Portugese oorlogsschepen gesignaleerd bij het Sea Aquarium

Ze drijven weer voor de zuidkust van Curaçao: Portugese oorlogsschepen. Bij het Sea Aquarium werden er opvallend veel gesignaleerd. Het lijken net paarse ballonnen of plastic zakken, maar aanraking ervan kan behoorlijk veel pijn opleveren. Zwemmers wordt dan ook aangeraden om op te letten wanneer zij het water in gaan.

“Het is een jaarlijkse gebeurtenis, door de veranderende windrichting, dat de Portugese oorlogsschepen voor de zuidkust worden gespot”, zegt parkmanager Chris Richards van Sea Aquarium. Normaal gesproken drijven de Portugese oorlogsschepen, ook wel staalkwallen genoemd, op open zee, maar door een verandering in de windrichting en stroming kunnen ze richting de kust afdrijven. Meestal duurt dat één of twee dagen, waarna ze weer van de kust afdrijven.

Richards ontdekte de Portugese oorlogsschepen gisteren aan het eind van de middag. “Ik heb er vier uit het water gehaald, het waren er dit keer opvallend veel dicht bij elkaar.” De staalkwallen waren ongeveer vijftien tot twintig centimeter groot. Na de vangst werd er meteen een waarschuwing op Facebook geplaatst en contact opgenomen met Mambo Beach en diverse hotels in de buurt, zodat hun gasten op de hoogte konden worden gesteld.

Hoewel een Portugees oorlogsschip erg op een kwal lijkt, is het dat niet. In werkelijkheid is het een complexe kolonie die bestaat uit vier verschillende soorten poliepen. De tentakels van een Portugees oorlogsschip, die vooral in warme zeeën leven, kunnen wel 50 meter lang worden, de gemiddelde lengte is tien meter. Deze tentakels gebruikt het dier om andere vissen te verlammen en te doden. Voor mensen zijn de staalkwallen echter zelden dodelijk, maar ze kunnen wel een pijnlijke reactie veroorzaken. “Het lijken net zweepslagen. En bij mensen met een allergie kunnen er ook problemen met ademhaling en opzwellingen optreden. Ook na de dood van het dier blijven deze tentakels nog enkele uren tot twee dagen actief”, vertelt Richards.

Het Portugese oorlogsschip dankt zijn naam aan de bovenste poliep, een met gas gevulde blaas die op het wateroppervlak drijft en die enigszins op een oud oorlogsschip met volle zeilen lijkt. In de zestiende eeuw, toen Portugal machtig was op zee, joegen Portugese oorlogsschepen vele mensen angst aan.