Patrick Kluivert wil ‘iets leuks’ doen met Curacao

Het is jammer, maar het eerste misverstand rondom de aanstelling van Patrick Kluivert is reeds geboren. Buiten zijn schuld om overigens. Is hij nou adviseur of is hij bondscoach? Daarover direct meer, maar voorop staat dat Kluivert er erg veel zin in heeft. “Ik wil iets leuks doen met Curaçao.”

De eerste vervelende verhalen zingen al rond op Curaçao. ‘Adviseur of bondscoach, wat is het nou?’, vraagt iemand zich af. ‘Dit zaakje stinkt’, schrijft iemand anders. Kluivert was er zelf duidelijk over. “Op dit moment ben ik adviseur, want ik wil eerst nog met Etienne Siliee om de tafel, die kans hebben we nog niet gehad. Daarna is het mogelijk anders. En ja, ik zit wél op de bank bij de wedstrijden.”

Waarschijnlijk is het gewoon chique van Kluivert om het zo te doen. Etienne Siliee was de laatste bondscoach van Curaçao, vorig jaar ten tijde van de wedstrijden om de Caribbean Cup, waarin Curaçao overigens óók aantrad tegen Cuba. Siliee is ‘uitlandig’ zoals dat heet op Curaçao en Kluivert wil eerst met hem praten vooraleer hij zichzelf bondscoach noemt. Wel zo netjes natuurlijk.

“Ik heb natuurlijk wat met Curaçao. Mijn moeder is hier geboren en ik ben vaak op vakantie geweest hier”, vertelt Kluivert. Zijn oom, Freddy ten Holt, bracht hem in contact met Rignaal ‘Jean’ Francisca, de voorzitter van de Curaçaose voetbalbond. “Zo is het balletje gaan rollen”, knikt Kluivert. “Ik wil heel graag iets voor Curaçao doen en de timing is prima. Ik heb nog geen andere verplichtingen, dus daarom vind ik het fijn dat dit op mijn pad kwam. Ik denk dat we met zijn allen iets leuks kunnen gaan doen. Daarbij heb ik jullie als pers ook keihard nodig. Jullie zijn hartstikke belangrijk. Als we allemaal positief zijn en we werken goed samen, kan er zomaar iets moois ontstaan.”

Het leidde natuurlijk tot de vraag hoe Kluivert denkt over de kansen van Curaçao om de eindronde van het Wereldkampioenschap van 2018 in Rusland te halen. “Dat is moeilijk te zeggen natuurlijk”, hield hij zich logischerwijs op de vlakte. Immers, welk land durft op voorhand wél te zeggen dat ze zich gaan kwalificeren? Voetbal blijft voetbal, alles is mogelijk. “We gaan het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd bekijken”, stelt hij. “Eerst gaan we een staf en een selectie samenstellen. Voor wat betreft de staf, daar ga ik het ook met Siliee over hebben. En dan hebben we een hele lijst spelers ingediend bij de FIFA, waarvan we er 23 moeten selecteren. van Montserrat gaan we over twee wedstrijden winnen, dat durf ik wel te zeggen. Daarna gaan we ons richten op Cuba, dat is een heel ander verhaal.”

Een andere vraag luidde of Kluivert al iets weet over Cuba. “Nee”, schudde hij zijn hoofd. “Nog niks. Ik weet sowieso nog weinig over het Caribische voetbal. Van het Europese voetbal weet je dat het van hoog niveau is, maar het Caribische voetbal moet ik nog leren kennen. We gaan daarbij natuurlijk uit van eigen kracht. Ik denk dat we een leuke selectie kunnen samenstellen.”

Of Vurnon Anita daarbij zal zitten, is nog de vraag. Voor hem moet dispensatie worden aangevraagd. Dat lijkt (te) kort dag voor de wedstrijden tegen Montserrat. “Vurnon heeft tegen mij gezegd dat hij zich graag aansluit bij de Curaçaose selectie. We moeten dispensatie voor hem aanvragen en of we dat krijgen is koffiedik kijken. Het is in elk geval de moeite waard, Vurnon is een topspeler.” Anita speelde op 7 september 2010 zijn derde A-interland, een officiële, want EK-kwalificatie-interland tegen Finland.

Rignaal ‘Jean’ Francisca presenteerde zijn jongste aanwinst voor de voetbalbond vanzelfsprekend vol trots. “Met Patrick hebben we een topcoach in huis en samen gaan we proberen zo ver mogelijk te komen in het kwalificatietoernooi. We mogen trots zijn dat Patrick Curaçao wil helpen.” Francisca vertelde verder dat een en ander financieel mogelijk wordt gemaakt door sponsors. “We zijn de onderhandelingen aan het afronden met MCV-Bank, Ennia, Inselair en KLM, onder meer. We zijn blij dat deze gerenommeerde bedrijven op hun beurt ons willen helpen.”