Koraalstenen beelden bij Tula monument gerestaureerd

Koraalstenen beelden bij Tula monument gerestaureerd

De beelden van koraalsteen bij het Tula monument zijn tussen 5 februari en gisteren uitgebreid gerestaureerd, verstevigd en verfraaid. De restauratie vond plaats op initiatief van de beeldhouwer zelf, Reynaldo Chirino. Hij kwam hiervoor speciaal over uit Nederland, vergezeld van een collega-beeldend kunstenaar, de oorspronkelijk uit Aruba afkomstige Giovanni Willems. Chirino grappend: “Zo laten we zien dat Curaçao en Aruba wel degelijk kunnen samenwerken!”

De beelden die reeds in 1998 door Chirino – drie jaar na het afronden van de Kunstacademie in Rotterdam – vervaardigd werden, waren volgens de kunstenaar ‘nodig aan restauratie toe’. Hij kwam tot deze constatering vorig jaar, tijdens een bezoek aan zijn geboorte-eiland. Van deze observatie en plannen van de kunstenaar voor restauratie, ving ook de stichting ‘Fundashon Parke Nashonal’ geluiden op en legde hierop contact met Chirino.

De stichting die het Tula monument en park bij Koredor in erfpacht heeft, faciliteerde dan ook de werkzaamheden van de beeldend kunstenaar en zijn metgezel Willems. Dit door de voorbereidingen te treffen. De toegankelijkheid van het parkje werd gewaarborgd door het gebied met een heftruck schoon te maken. Er werd de nodige apparatuur gehuurd, materialen werden aangeschaft en de koraalstenen werden verplaatst. “We hebben veel hulp gehad van Lionel Janga”, aldus Chirino. Janga is de secretaris en penningmeester van de stichting, en heeft ‘zelfs fysiek’ meegeholpen door het versjouwen van koraalstenen in emmers: “Ik voel vandaag nog spierpijn.”

Koraalstenen beelden bij Tula monument gerestaureerd 2

Chirino die zijn eigen overtocht bekostigde en het nodige materiaal voor de restauratie meenam, vertelt met trots: “Het was echt even intensief. Giovanni en ik hebben vanaf 5 februari, dagelijks – tussen acht uur ‘s ochtends en onder lampen tot elf uur ‘s avonds – hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Zo is het carnaval geheel aan ons voorbijgegaan. Verder hadden we, voornamelijk in de avonduren, last van praga’s.”

 

Hij stelt dat er dagelijks een kampvuur werd gebouwd om de venijnig stekende insecten te weren. “Wat dus wel voor sfeer heeft gezorgd. Het is zo’n mooie omgeving, alle elementen waar de bezoekers intens van kunnen genieten zijn er voorhanden, zoals bomen, zee, de prachtige hemel en overdag de zon. Het is er heerlijk om te zitten en om tot bezinning te komen, te genieten van ons erfgoed.”


Probleemjongeren in Nederland

In het verlengde van zijn beleving van de locatie van het Tula monument en de beladen culturele symboliek daarachter, laat hij weten in Nederland ook met een initiatief te zijn gestart om probleemjongeren van Curaçaose afkomst – die bijvoorbeeld met psychische problemen kampen – te helpen. Dit door op zoek te gaan naar fondsen om eventueel de komst van groepen jongeren wier oorsprong op het eiland ligt, naar Curaçao mogelijk te maken. “Om zo hun historie en ‘roots’ van dichtbij te laten beleven.”

Koraalstenen beelden bij Tula monument gerestaureerd 3

Behalve beeldend kunstenaar is Chirino ook actief in de verslavingszorg, psychiatrie, welzijn en opvang. “In de verslavingszorg, psychiatrie, welzijn en opvang is er vaak sprake van een kloof tussen mensen met een buitenlandse achtergrond en de instanties. Dit kan komen door taalproblemen, cultuurverschillen of de taboesfeer die er vaak heerst rondom hulpverlening. Vandaar dat ik me hiervoor wil blijven inzetten, niet alleen voor Curaçaose jongeren in Nederland, maar ook op Curaçao.” Hij doet dit via Roots Connect, een organisatie die gespecialiseerd is ‘in het dichten van deze kloof’.

Na de opleiding kunstacademie in Rotterdam en één jaar Sociologie verrichtte hij werkzaamheden als hulpverlener voor de welzijnsorganisatie Tandem in Nijmegen. Hij ging op zichzelf en kreeg regelmatig opdrachten voor onbereikbare en/of moeilijke cliënten van de Gemeente Nijmegen, de Sociale Dienst. Aan het begin van zijn carrière was Chirino als straatperformer op straat, in musea, op festivals en in theaters te zien met de groep Stressbreakers. “Mijn kritische blik op de maatschappij heeft zich in die tijd ontwikkeld naar een ‘out of the box’ denken.”

Bron: amigoe.com