Kluivert wordt bondscoach van Curacao

Patrick Kluivert kan aan de bak. Hij heeft een slordige twee weken om een selectie samen te stellen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Montserrat. Curacao speelt op vrijdag 27 maart eerst thuis en op 31 maart uit. Kluivert hoopt op maandag 23 maart zijn selectie bijeen te hebben op Curaçao. De vraag is nu of hij er veel ‘nieuwe’ spelers bij gaat halen.

Tweede aanvoerder Shanon ‘Cheese’ Carmelia is blij met de aanstelling van Kluivert. “Geweldig! Hopelijk lukt het hem om er spelers bij te halen die eerder nog twijfelden. Ik neem aan dat het zijn doelstelling is om een goede selectie neer te zetten waarmee we ver kunnen komen in de kwalificatie.” Spelers waar Carmelia mogelijk op doelt zijn bijvoorbeeld Elson Hooi en Joshua Brenet van PSV. Spelers als Riechedly Bazoer en Jürgen Locadia zullen een uitnodiging van Kluivert vast naast zich neerleggen. Zij hopen ooit nog voor Oranje uit te komen. Daarmee hebben ze een grotere kans om ooit een Europees of wereldkampioenschap mee te maken. Bovendien, bij Oranje staan ze in het brandpunt van de belangstelling, hetgeen hun loopbaan alleen maar goed kan doen.

Elson Hooi vindt het mooi dat de Curaçaose bond Kluivert heeft weten te strikken. “Ook gedurfd van hem dat hij erin stapt”, zegt de aanvaller. “Of ik me nu beschikbaar stel?” De speler van NAC, verhuurd aan het Deense Viborg FF, denkt even na. “Als het allemaal maar goed geregeld is. Ja, als Kluivert me nodig heeft, dan ben ik van de partij.” Kluivert hoeft PSV’er Joshua Brenet niet te bellen. “Ik had het er laatst over met Vurnon Anita. Ik word deze maand pas 21 en speel voor Jong Oranje. Ik hoop ooit het grote Oranje te halen. Als ik nu voor Curaçao ga spelen is die kans verkeken. Bovendien weet ik dat ze het bij PSV ook niet zo’n geweldig idee vinden.”

Daar krijgt Kluivert natuurlijk mee te maken. Spelers die voor de Curaçaose ploeg in aanmerking komen, maar ooit een officiële wedstrijd met het Nederlands Elftal hebben gespeeld, kan hij niet selecteren. Bij spelers die denken ooit Oranje te kunnen halen zal hij ook nul op het rekest krijgen. Dan komt het dus aan op de tweede garnituur. Keuze is er dan genoeg. In de Eredivisie, Eerste Divisie, topklassen en hoofdklassen, alsmede in het buitenland lopen genoeg spelers rond die een versterking zouden betekenen van de Curaçaose ploeg. Wat te denken bijvoorbeeld van Leandro Bacuna van Aston Villa? Of hij ervoor in is, is een tweede. Kluivert schijnt wel Eloy Room al te hebben overgehaald. Charlison Benschop zou een prima spits zijn.

Persbureau Curaçao gooide er vandaag het bericht uit dat Kluivert dispensatie bij de FIFA gaat aanvragen voor Vurnon Anita. De middenvelder van Newcastle United zou eieren voor zijn geld kiezen, omdat hij voor Oranje niet meer in aanmerking lijkt te komen. Anita zou dan pas beschikbaar zijn voor de wedstrijden tegen Cuba. Darryl Lachman werd ook genoemd in het artikel, maar hij werd eind vorig jaar ook al benaderd door Suriname.

Kortom, de grote zoektocht begint vanaf vandaag voor Patrick Kluivert. Eerst een evenwichtige selectie samenstellen en dan hopen dat een paar dagen met elkaar trainen genoeg is om Montserrat te verslaan. Daarna is er voldoende tijd om door te selecteren, dispensatie te regelen en Cuba te bekijken. Gisteren bij zijn aankomst wilde hij nog nergens over uitweiden. “Morgen praat ik je bij”, zei hij. “Ik moet eerst nog van alles doornemen met de bond.”

Het lijkt de bedoeling om eind mei een trainingskamp in Nederland te beleggen vooraleer af te reizen naar Curaçao voor de wedstrijd op 8 juni tegen Cuba. De spelers die in de Curaçaose competitie spelen, zullen dan naar Nederland vliegen voor dat trainingskamp. Dat lijkt althans de bedoeling.