Het Curacaose oogstfeest seu

Het Curacaose oogstfeest seu

Seu, het jaarlijkse oogstfeest van Curaçao, wordt traditioneel gevierd op Tweede Paasdag met een kleurrijke parade door Willemstad. Het oogstfeest is ontstaan in de 17de eeuw toen onder begeleiding van zang en dans de gewassen zoals maïs en koren van het land werden gehaald.

Door het droge klimaat en de hitte op Curaçao is landbouw altijd een uitdaging geweest. De dag van de oogst werd dan ook uitgebreid gevierd met een Seu: een plechtige mars door de velden. Hierbij droegen de vrouwen de oogst op het hoofd en maakten de mannen muziek op de kachu (koehoorn), benta (mondboog) of chapi (schoffel als percussie-instrument). De traditionele dans die hierbij hoort heet Seu wapa, waarbij met sierlijke bewegingen het zaaien en oogsten wordt uitgebeeld.

Springlevende traditie
Het oogstfeest Seu gaat er tegenwoordig heel anders aan toe. Op Tweede Paasdag trekken jaarlijks ongeveer 5.000 deelnemers in kleurrijke kostuums, dansend op de aanstekelijke ritmes van de traditionele muziek, door de wijk Otrobanda in Willemstad. Ook al heeft de moderne landbouw haar intrede gedaan op Curaçao, de oude tradities zoals het oogstfeest zijn nog steeds springlevend.