Handige reistips en weetjes voor uw reis naar Curacao

Onderstaand zijn een aantal reistips en weetjes opgenomen voor uw vakantie naar Curacao.

Reisdocumenten
Voor reizen naar Curacao is een geldig paspoort vereist.

Tijd
Zomertijd: 6 uur vroeger begin april tot eind september)
Wintertijd: 5 uur vroeger (begin oktober tot eind maart)

Wat te dragen
Aangezien er gedurende het hele jaar zomerse temperaturen heersen, is lichte, tropische vrijetijdskleding uitstekend. Bescherm uzelf buiten tegen de zon.

Gezondheid
Curacao kent geen malaria of andere tropische ziektes, dus vaccinaties zijn niet nodig. Aangezien alles hygiënisch en zeer schoon is, komen maag- en darmklachten zeer weinig voor. Eet en drink vrij uit.

Zorg voor de juiste bescherming tegen de tropische zon, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Een zonnescherm, een zonnebril en een hoed zijn aan te raden, zo ook een licht kledingstuk voor op het strand. De passaatwinden en de wolken zullen u niet beschermen tegen verbranden. Indien u ernstig verbrandt, drink veel vocht, neem een koel bad, gebruik een body lotion met aloë vera en doe een dag of twee rustig aan. Een zonnesteek kan gevaarlijk zijn, vooral bij kinderen met overgewicht en bij ouderen; pas op voor duizeligheid, koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Bij lichte ziektes kunt u standaard geneesmiddelen direct verkrijgen bij plaatselijke apotheken genoemd. Sommige apotheken sluiten tussen de middag (van ongeveer 12:00 tot 14:00 uur). De meeste apotheken zijn echter de hele dag open tot ongeveer 18:30 uur. Een aantal apotheken zijn afwisselend vierentwintig uur per dag geopend. Voor meer informatie raadpleeg de lokale kranten.

Klimaat
Het hele jaar is het op Curacao warm, de passaatwinden zorgen vaak voor de nodige verkoeling. De gemiddelde temperatuur loopt tegen de 28 graden, tussen dag en nacht is slechts een verschil van 5 tot 6 graden.

Geld
De officiele munt is de Antilliaanse gulden die aan de koers van de US-Dollar is gekoppeld. Er zijn bankbiljetten van 250, 100, 50, 25, 10 en 5 NAfl. Munten zijn er in 100, 50, 25, 10, 5, 2,5 en 1 cent.

Geld kunt u het beste wisselen bij de banken die van maandag t/m vrijdag geopend zijn van 08:00-15:30 uur. Pinnen kunt u bij een groot aantal pinautomaten, creditcards worden bijna overal geaccepteerd. De meeste creditcardmachines zijn op dollars afgesteld. Zorgt u voor Dollarbiljetten in kleine coupures, 50 en 100 Dollar biljetten worden niet overal geaccepteerd. Wisselsgeld krijgt u vaak in Antilliaanse guldens. Enkele winkels accepteren ook euro’s, maar tegen onvoordelige koers. Het beste is om Antilliaanse gulden gewoon te pinnen bij de pinautomaten.

Eten & Drinken
Restaurants bieden hoofdzakelijk Nederlandse en Creoolse gerechten aan, met uiteraard veel zeefruit! Daarnaast zijn er een aantal internationale restaurants van goede kwaliteit, veel cafes bieden snacks aan. In de hotels en restaurants is meestal 5% omzetbelasting en 12% bedieningsgeld inbegrepen.

Fooi
Het geven van een fooi is wel gebruikelijk maar niet verplicht. Bent u tevreden, dan mag u dat best laten blijken. Hotelportiers, bartenders en obers verwachten ca. 10% fooi.

Postkantoor
De postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07:30-12:00 en 13:30-16:30 uur. Het hoofdpostkantoor en het postkantoor op de luchthaven zijn ook op zaterdagochtend geopend (tot 12:00 uur).

Drinkwater
Het leidingwater wordt uit zee gewonnen en is van goede kwaliteit. Flessen mineraalwater zijn overal te koop.

Taal
Op Curacao is de ambtelijke taal is Nederlands, de omgangstaal echter is het Papiemento. Bijna iedereen spreekt Nederlands op Curacao, dus het communiceren met de eilandbewoners is geen enkel probleem. Engels en Spaans worden ook veel gesproken.

Vervoer
Talrijke hotels onderhouden zelf een minibusservice naar Willemstad. Taxi’s zijn er voldoende, scooters en fietsen kunnen op veel plaatsen gehuurd worden. Curacao leent zich uitstekend voor het maken van tochtjes per huurauto, de wegen zijn over het algemeen goed.

Met de bus naar het strand
Een aantal stranden is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor de stranden Avila Beach, SuperClubs Breezes Curacao, Marie Pompoen en Seaqua

Bussen in westelijke richting vertrekken vanaf het busstation in Otrobanda, naast het viaduct. Bus 8A (Charo-Jandoret) gaat naar Boka Sami. Voor de stranden Jeremi, Kenepa, Lagun en Santa Cruz neemt u bus 3C (Lagun-Knip). Bus 9A (Westpunt) brengt u naar Playa Fòrti en Playa Piskadó.

Telefoneren
De internationale toegangscode voor Curacao is 599-9; er zijn geen andere netnummers. Alle lokale telefoonnummers bestaan uit 7 cijfers (ook mobiele telefoonnummers), behalve een aantal speciale telefoonnummers dat uit drie of vier cijfers bestaat. Als u vanuit Curacao naar het buitenland wilt bellen, draait u achter elkaar 00, internationale toegangsnummer van het land, het netnummer en het abonneenummer.

Curacao heeft een GSM-900 netwerk met als providers Telecom N.V., Telcell N.V. en Setel N.V. U kunt op verschillende plaatsen GSM-telefoons huren. Neem uw GSM gewoon mee en koop op Curacao een simkaart (chippie) bij UTS of Digicel. Let op, uw gsm dient wel simlock vrij zijn.

Preventieve maatregelen
Curacao is over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen in de wereld. Sluit uw auto en hotelkamer goed af wanneer u het achterlaat en laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter (de meeste hotels hebben kluisjes waar u uw waardevolle spullen kunt opbergen). Kijk uit voor zakkenrollers in drukke menigtes. Loop ‘s avonds niet alleen op stille of afgelegen plaatsen. Dit zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

Feestdagen
• januari 1: nieuwjaarsdag
• februari/maart: carnaval
• maart/april: Goede vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag
• april 30: Koninginnedag
• mei 1: Dag van de Arbeid
• mei: Hemelvaartsdag
• juli 2: Curacao-dag
• september 10: Viering status aparte Curacao
• december 25,26: Kerstdagen

Openingstijden van de winkels
De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 08:00-12:00 en van 14:00-18:00 uur.

Uitgaan & diverse activiteiten
Discotheken, bars en pubs zijn vaak tot in de vroege uurtjes geopend, er is een ruime keuze! Het eiland heeft maar liefst 7 hotel-speelcasino’s. Sportmogelijkheden zijn er op Curacao in overvloed: zwemmen, windsurfen, zeilen, waterskien en diepzeevissen.

Duiken en snorkelen
Interessant is Curacao voor snorkelaars en duikers, een waar paradijs. De westkust biedt 3 grote duikgebieden, het Banda Abao Underwater Park strekt zicht uit van de noordkust tot aan de vuurtoren, het Central Curacao Underwater Park van de Bullenbaai tot Hotel Princess Beach en het Curacao Underwater Park tot aan de oostelijke punt.

Aanbevolen Souvenirs
• Blue Curacao (blauwe likeur)
• Lokale Artikelen
• Aardewerken replica’s van Curacaose gebouwen
• Vierkante stuivers en munten van vijftig cent
• Hangende bloempotten, gemaakt van oude autobanden, die op felgekleurde tropische vogels lijken
• Handgemaakte poppen in folkloristische kostuums
• Ansichtkaarten en notitieblokken die beschilderd zijn door Curacaose kunstenaars
• Lokale muziek
• Handgemaakte vliegers (januari-april)
• Werkstukken van Curacaose kunstenaars

Taxi’s
Curacao heeft verschillende taxi’s. Een taxi op Curacao is op verschillende manieren herkenbaar. Ten eerste staat op het dak van de taxi het woord ‘taxi’ aangegeven en op het kenteken staan de letters TX vermeld. Verder dienen de taxichaffeurs een zichtbare legitimatiebewijs te dragen. De taxi’s zijn tegenwoordig bijna allemaal uitgerust met een meter. Op het vliegveld, in Punda, Otrabanda en overige grote hotels kunt u taxistandplaatsen aantreffen. Voor meer informatie kunt u lokaal bellen naar telefoonnummer 163. Website: www.curacaotaxi.com

Alarmnummers in geval van nood
Algemene nummer: 911
Ambulance: 912
Ziekenhuis : 910
Kustwacht: 913
Tandarts: 8888
Telefooninformatie: 9221
Informatie aankomst- en vertrektijden vluchten: +5999 868.1719
Decompressiekamer: +5999 462.4900
Alarmnummer voor toeristen: +5999 465.3333
Curacao Tourism Development Bureau (CTDB): +5999 461.6000