Gereconstrueerd Luna Park bijna klaar

Gereconstrueerd Luna Park bijna klaar

De reconstructie van het monumentale Luna Park is bijna klaar. Dat zegt restauratie-architect Michael Newton. “Aan de buitenkant ziet het er klaar uit, er moeten alleen nog kleine afwerkingen worden uitgevoerd.”

Het groene pand aan de Caracasbaaiweg krijgt weer een horecabestemming. Achter zijn de eigenaren een cafeetje aan het inrichten, zegt Newton. Het gereconstrueerde pand is bijna exact hetzelfde als het oorspronkelijke gebouw dat gesloopt werd. De enige verandering is dat het nieuwe pand binnen een betonnen wand heeft, iets wat Newton een tussenoplossing noemt.

“Het kon ook niet anders. Ten eerste was het een beschermd monument. Dat is het nog steeds. Het was helemaal aangevreten door termieten. Daarnaast was een truck in het gebouw gereden. Een groot deel van de constructie was weg”, vertelt Newton.

Volgens internationale regelgeving kan een monument 100 procent gereconstrueerd worden als het onder twee voorwaarden gebeurt. Het pand moet helemaal zijn opgenomen zoals het was. Daarnaast moet het grotendeels in dezelfde materialen als het oorspronkelijk gebouw worden teruggebracht. “Ook de afmetingen, dakafwerking en de balustrades rond het pand zijn helemaal zoals het oorspronkelijk was gedaan.” Organisaties als Icomos (International Council on Monuments and Sites) en Unesco hebben afgesproken dat bij gevallen van volledig verwoeste monumenten die voor herinneringswaarde nagebouwd kunnen worden. “Zo is er recent in Nederland een windmolen herbouwd die helemaal was afgebrand. De gemeente en de eigenaren wilden het herbouwen. Er kwam discussie over of het wel een beschermd monument was. De Nederlandse minister van Cultuur heeft toen gezegd dat de reconstructie de status van Rijksmonument mocht behouden omdat aan de twee voorwaarden was voldaan”, legt Newton uit.

“Er zullen ongetwijfeld nog meer monumentale panden gereconstrueerd worden. Op de heuvel van Otrobanda is een houten huis met monumentstatus ook helemaal herbouwd.

Dat was niet mogelijk bij de Vijf Zinnen in Scharloo. Daar stond een heel mooi gebouw dat eerst was afgebrand en vervolgens door de eigenaar werd gesloopt. Het pand was echter niet opgemeten. Als je dan zou herbouwen ga je van te veel onzekerheden uit”, aldus Newton. Ook de mausolea in Timboektoe die op de werelderfgoedlijst staan zijn een aantal jaar geleden door extremisten verwoest. De mausolea worden nu helemaal herbouwd met dezelfde materialen en opgemeten volgens de oorspronkelijke afmetingen.