DAE werknemers gaan aan de slag

Minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), heeft gisteravond in de aula van de bibliotheek een integraal hulpplan ter ondersteuning van de nu werkloze DAE-werknemers gepresenteerd en daar uitleg over gegeven. De opkomst van de DAE-werknemers was hoog waarbij de minister ook heeft gepoogd om na te gaan hoeveel personen er hulp behoeven.

“De bedoeling van vanavond is, dat al onze partners informatie kunnen verstrekken opdat men hierover op een open wijze met elkaar van gedachten kan wisselen. Verder is het van belang om na te gaan hoeveel personen hulp behoeven. Er wordt gesproken over meer dan 350 DAE-werknemers die hun baan hebben verloren, maar de verschillende overheidsinstellingen beschikken over verschillende cijfers”, aldus de minister. Ze licht als voorbeeld toe, dat bij de belastingdienst ‘178 personen als werknemer bij DEA geregistreerd zijn’. “Wij hebben tevens van de directeur van de luchtvaartmaatschappij Insel Air, Edward Heerenveen, vernomen dat er verschillende werknemers inmiddels een baan van Insel Air aangeboden hebben gekregen. Het betreft hier piloten, stewardessen en onderhoudspersoneel. Ook zijn er mensen die zich nog in het sollicitatieproces bevinden. De kans is groot, dat ook deze personen een baan aangeboden zullen krijgen”, aldus de minister. Ze voegt toe dat de overheid in de tussentijd geen duidelijk beeld heeft van de cijfers, vandaar dat ze het belang benadrukt dat werknemers zich melden.

Het integrale hulpplan voor de ex-werknemers van DEA werd afgelopen maandag geactiveerd. “Dit plan is samengesteld aan de hand van hetgeen wij de werknemers binnen ons ministerie kunnen bieden. Dit plan ligt op tafel om de werknemers te faciliteren. Het is niet verplicht om hulp van de overheid te accepteren. Werknemers kunnen vandaag hun data achterlaten, voor een meeting met SOAW, om te voorkomen dat men daarna van hot naar her moet. Kas di Bario en PSI Skuchami bundelen de krachten met SOAW om alle diensten te kunnen bieden in Pietermaai”, aldus de minister. Dit houdt in dat als een werknemer zich meldt bij SOAW, er direct kan worden nagegaan of men in aanmerking komt voor onderstand, en of er emotionele hulp geboden dient te worden. Daarnaast kan men zich direct bij de vacaturebank melden om na te gaan of er sprake is van een openstaande vacature die bij de werknemer past.