Curacao is tot nu toe geen all-inclusive bestemming

Het is een feit dat Curacao geen all-inclusive bestemming is en als zodanig ook niet gecategoriseerd zal worden, maar een toevoeging van één of twee resorts die deze formule op hoge kwaliteit zouden aanbieden, zou een toename in de bezoekersaantallen stimuleren, de vraag van de toeristen naar Curacao als bestemming doen toenemen, een daarmee gepaard gaande toename in airlift bewerkstelligen en de vraag naar lokale werknemers verhogen, aldus de directeur van belangenvereniging Chata, Lisa Dindial, in reactie op onder andere een presentatie van de top van Touroperator TUI/ArkeFly vorige week.

Zoals afgelopen zaterdag uitvoerig gemeld heeft de touroperator, die over een eigen luchtvaartmaatschappij beschikt, een overzicht gegeven van de toekomstplannen voor Curacao en de zustereilanden. Uit de presentatie van de cco van TUI Benelux, Steven van Nieuwenhuijzen, bleek ook dat de vraag naar all-inclusive verblijven op het eiland toeneemt. Dindial: “TUI heeft onlangs de bevestiging geleverd dat een focus op de uitbreiding van de bestaande en toekomstige hotelkamers zich zou lonen, omdat de luchtvaartmaatschappijen en touroperators een vernieuwd aanbod met zekerheid zouden volgen.” Chata stelt dan ook dat de prognose voor de jaren 2015-2018 een vaste groei voorziet, en dat de laatste data uit 2015 uitwijzen dat er dit jaar 12.870 inbound-vluchten verwacht worden. Dit laat zich vertalen naar ongeveer 1.164.440 passagiersstoelen. “De analyse van Chata van de bestaande hoeveelheid hotelkamers op het eiland wijst uit dat men dient te concluderen dat er 6000 beschikbare kamers – 50 procent daarvan bedraagt hotelkamers en 50 procent dient als appartement of villakamer te worden aangemerkt – voorhanden zijn.

Chata meent dan ook dat we ons in een unieke groeipositie bevinden en op het momentum dienen in te springen middels een verdere investering in het toeristisch product”, aldus Dindial. Zij verwijst tevens naar de uitspraak van Van Nieuwenhuijzen dat TUI/ArkeFly zich ten doel heeft gesteld een verdubbeling te creëren van het aantal dagelijks uitgevoerde vluchten naar zestien vluchten per week. Dindial ziet dit toekomstplan dan ook als een gouden kans voor het eiland om daarop in te springen. “Dit om een verdubbeling in aankomsten te kunnen waarborgen. We missen de all-inclusive optie/hotels die het nodige volume aan bezoekers kunnen genereren waardoor het eiland aan waarde toeneemt voor luchtvaartmaatschappijen die potentieel de airlift naar het eiland willen uitbreiden of Curacao als nieuwe bestemming in hun route willen opnemen”, aldus de Chata-directeur. Momenteel biedt Arke in samenwerking met Santa Barbara Resort  een all inclusive pakket die best in trek is bij vakantiegangers.  Ze benadrukt de toenemende vraag naar ‘onbezorgde vakanties’ (pakketreizen, red.) waarbij de toerist geen omkijken meer heeft naar zijn/haar budget, wat synoniem is aan een zorgeloze vakantiebeleving.