Arke: Geen extra vluchten naar Curacao

Arkefly zet géén extra vluchten in vanaf Schiphol met ingang van 1 november. Dit in tegenstelling tot de eerdere bewering van de luchtvaartmaatschappij dat de vluchten vanaf Eindhoven zouden worden verplaatst naar Schiphol. Het aantal vluchten zou hierdoor neerkomen op negen per week in plaats van zeven.

Lara Soetekouw, manager Arke Curaçao, laat desgevraagd weten dat dit helaas niet mogelijk is. “We hebben echter wel wijzigingen doorgevoerd in ons reisschema waardoor er meer directe vluchten zijn”, aldus Soetekouw.

Ze betreurt het dat de vluchten naar Aruba en Curaçao via Eindhoven Airport niet door kunnen gaan. “We zijn absoluut teleurgesteld. Het is een zeer gewilde vertreklocatie. De vraag was dan ook enorm”, zo vertelt Soetekouw. “Het is heel erg jammer, maar we doen er alles aan om onze klanten te helpen.”

Reden voor de wijziging is het feit dat Eindhoven Airport onvoldoende faciliteiten heeft voor het uitvoeren van zogeheten 100 procent-controles. Deze uitgebreide controles die worden uitgevoerd op vluchten uit Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Venezuela en Suriname, kunnen op dit moment alleen via Schiphol worden uitgevoerd.

“De 100 procent-controles zijn niet mogelijk via Eindhoven vanwege de korte voorbereidingstijd en de benodigde investeringen afgezet tegen het relatief kleine aantal vluchten.” Dit liet minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie weten in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een aanpassing van de luchtvaartwet waarin is vastgelegd dat risicovluchten alleen kunnen worden uitgevoerd op luchthavens met voldoende controlefaciliteiten. Ook onderstreepte hij dat ‘het niet beschikbaar hebben van een robuust controlesysteem zou betekenen dat de deur voor drugssmokkel naar Eindhoven wijd open zou worden gezet en dat was geen optie’.
Meer capaciteit
Arkefly laat weten zeer teleurgesteld te zijn, maar daarentegen ook begrip te hebben. “Het is jammer, maar het is nou eenmaal hoe het is.” Het was de bedoeling dat met ingang van 1 november zowel op woensdag als zaterdag een extra vlucht zou worden uitgevoerd naar Curaçao. Soetekouw benadrukt dat de extra capaciteit die het bedrijf voor ogen had met de nieuwe vluchten, wel wordt behaald. “We kunnen op dit moment simpelweg geen extra vluchten inplannen op Schiphol, wel hebben we een nieuwe indeling waardoor er meer directe vluchten naar Curaçao zijn.”

Per 1 november heeft de luchtvaartmaatschappij twee directe vluchten naar Curaçao in plaats van één keer per week. Daarnaast landt de luchtvaartmaatschappij drie keer per week op Bonaire. Voorheen was dit twee keer. Het aantal vluchten naar Aruba blijft gelijk. Arke vliegt vier keer per week naar het eiland. Begin maart liet de luchtvaartmaatschappij weten per 1 november ook naar St. Maarten te vliegen. De vluchten worden iedere woensdag en zondag uitgevoerd. Op dit moment is dat vanaf Schiphol alleen mogelijk met de KLM.

Managing director Hans van de Velde maakte begin deze week al kenbaar dat alle klanten die een boeking hebben gemaakt met vertrek vanaf Eindhoven Airport, worden gecontacteerd. Ook Soetekouw bevestigt dit. “Klanten met een ticket vanaf Eindhoven krijgen een compensatie van 50 euro.”