Amsterdam vaart in Willemstad

Het nieuwe stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, Zr.Ms. Amsterdam, is vanochtend aangekomen op Curacao. De laatste keer dat deze bevoorrader deze richting opkwam, was in maart vorig jaar. Ook aan boord was de gloednieuwe helikopter NH90.

Zoals gebruikelijk werd de binnenkomst ondersteund door het traditionele ceremonieel dat de marine uitvoert wanneer het stationsschip de haven van een Koninkrijkseiland binnenvaart. In totaal vuurde het schip 21 saluutschoten af aan de Koninkrijksvlag en de gouverneur van Curaçao. Dit saluut werd met kanonschoten vanaf Fort Krommelijn beantwoord.
Veiligheid
De Amsterdam zal gedurende haar periode in de West opdrachten uitvoeren voor de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied en de Kustwacht Caribisch gebied. Door de inzet van het stationsschip willen de Koninklijke Marine en de Kustwacht de veiligheid op en vanuit zee waarborgen, onder andere door maritieme counterdrugsoperaties, visserij-inspecties of search and rescue-operaties.

De maritieme helikopter NH90 kan het schip daarbij uitstekend ondersteunen, dankzij haar moderne sensoren. Het schip kan ook ingeschakeld worden bij mogelijke hulpoperaties. Omdat de Amsterdam een bevoorrader is, beschikt ze over alle faciliteiten om steun te verlenen bijvoorbeeld na passage van een orkaan.

Het stationsschip blijft ongeveer vier maanden in het Caribisch gebied.