13 procent minder overnachtingen in januari

13 procent minder overnachtingen in januari

Het aantal nachten die toeristen in januari op het eiland doorbrachten is in vergelijking met vorig jaar met 13 procent gedaald. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau CTB aan de hand van voorlopige data. In totaal werden in de eerste maand van dit jaar 351.978 overnachtingen geregistreerd, tegen 403.723 een jaar eerder. Alleen binnen de Noord-Amerikaanse markt werd een lichte stijging in het aantal overnachtingen waargenomen van 2 procent. De directe impact van toerisme op de lokale economie bedroeg in deze maand 75 miljoen gulden.

Zoals eerder gemeld was er verder in januari sprake van een lichte daling van 2 procent in het totaal aantal bezoeken aan het eiland, wat zich liet vertalen naar 738 bezoekers minder. De daling werd mede veroorzaakt door een 26 procent afname in het aantal verblijfstoeristen uit Latijns-Amerika en een daling van 9 procent vanuit het Caribisch gebied. Het CTB benadrukte verder dat er in januari wel sprake was van een prestatieverbetering van 8 procent in het aantal verblijfstoeristen uit de Noord-Amerikaanse regio en dat de Europese markt ook een groei van 4 procent heeft laten zien.

In het aantal overnachtingen van bezoekers uit Latijns-Amerika is een daling van 43 procent waargenomen, uit Europa een lichte daling van 2 procent. Het toeristenbureau heeft herhaaldelijk naar de moeilijke economische situatie in buurland Venezuela verwezen, dat doorgaans een substantieel aantal bezoekers voor het eiland genereert. Verder heeft het CTB ook op de recente economische ontwikkelingen in Brazilië gewezen waar ‘door het invoeren van verschillende belastingverhogingen de inflatie hoog is en de real met 47 procent ten opzichte van de dollar in waarde daalde’.

Type accommodatie
Uit de data op de immigratiekaarten valt te herleiden dat 64 procent ofwel 26.568 verblijfstoeristen voor een geregistreerde accommodatie op het eiland koos. Voor een verblijf in een groter hotel met meer dan 150 kamers heeft 27 procent gekozen, bungalow 18 procent, klein hotel met minder dan 150 kamers 12 procent en in appartementen verbleef in de maand januari 7 procent. Het aantal geregistreerde bezoekers dat in een niet-geregistreerde accommodatie verbleef, bedraagt 15.128. Dit levert een percentage van 36 op, van het totaal aantal aankomsten.

Leeftijden
Het toeristenbureau laat verder weten dat 37 procent van de toeristen die als doel een verblijf op het eiland hadden, in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 44 jaar horen. In totaal 15.209 bezoekers waren in de leeftijdscategorie tussen de 45 en 64 jaar in te delen. Het CTB registreerde verder 5475 65-plussers, tussen de 15 en 24 jaar 2871 bezoekers en in de leeftijd 0 tot en met 14 jaar zijn er 2545 meereizende bezoekers geregistreerd.

75 miljoen
Uit het calculatiemodel voor het toerisme op Curaçao, het ‘Turistika Model’, dat door het CTB en het ministerie van Economische Ontwikkeling gebruikt wordt voor registratie van onder meer de economische impact van de Curaçaose toeristische sector, blijkt dat deze sector in de eerste maand van dit jaar 75 miljoen gulden aan directe inkomsten voor de lokale economie heeft gegenereerd. In dezelfde periode vorig jaar was dat 73 miljoen gulden. De Europese toeristen die Curaçao in januari hebben bezocht, hebben in totaal 37 miljoen gulden op het eiland gespendeerd, ofwel 48,9 procent van de totale inkomsten. De Noord-Amerikaanse bezoekers besteedden 17 miljoen gulden, de Zuid-Amerikaanse 15 miljoen gulden en de bezoekers uit het Caribisch gebied hebben 3 miljoen gulden voor het eiland gegenereerd.