Nieuwe Staten aangetreden

Rate this post

De nieuwe Staten van Curaçao zijn vanochtend aangetreden. Tijdens een korte openbare bijeenkomst in de vergaderzaal van de Staten aan de Ansinghstraat werden de geloofsbrieven van de 21 leden goedgekeurd, waarna zij naar het gouverneurspaleis togen om daar voor waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede hun eed of belofte af te leggen om zo hun Statenlidmaatschap officieel aan te laten vangen.

Het parlement van Curaçao dat van 2012 tot 2016 zal moeten aanblijven, bestaat uit vijf fracties, waarvan die van de PS en MFK allebei vijf leden hebben. De PAR en Pais hebben vier zetels, terwijl de MAN met twee en de PNP met een zetel ook in de nieuwe Staten zijn vertegenwoordigd. De PS-fractie bestaat uit de leden: Helmin Wiels, Ivar Asjes, Melvin Cijntje, Jaime Cordoba en Elmer ‘Kadé’ Wilsoe. In de MFK-fractie zitten Gerrit Schotte, Jacinta Scoop-Constancia, Gilmar ‘Pik’ Pisas, Monique Koeyers-Felida en Amerigo Thodé.

Voor de PAR zitten in de nieuwe Staten: Emily de Jongh-Elhage, Zita Jesus-Leito, Omayra Leeflang en Glenn Sulvaran. De Pais-fractie bestaat uit Alex Rosaria, Marcolino ‘Mike’ Franco, Eugène Cleopa en Marilyn Moses. In de MAN-fractie zitten Charles Cooper en Hensley Koeiman, terwijl de Humphrey Davelaar de PNP-zetel in de Staten bekleedt.

Nieuw in de Staten zijn: Schotte en Scoop-Constancia (MFK), Wilsoe (PS), Cooper en Koeiman (MAN), Leeflang (PAR) en Rosaria, Franco en Moses (Pais). Zij werden allen vanochtend welkom geheten door fungerend Statenvoorzitter Amerigo Thodé, die de vergadering voorzat als het oudste Statenlid, met de meeste zittingsjaren. Het Reglement van Orde (RvO) schrijft dit voor, als zowel de vorige Statenvoorzitter, als de waarnemend Statenvoorzitter niet meer in de nieuwe Staten terugkeert.

De geloofsbrieven werden vanochtend goedgekeurd door de nieuwe Statenleden. Hierbij handelden de Staten tegen de Staatsregeling van het land Curaçao, dat voorschrijft dat dit door de oude Staten gedaan dient te worden. Maar in het RvO is de mogelijkheid opgenomen dat de nieuwe Staten dit zelf kunnen doen. Dit kan tijdens een zogenoemde bijeenkomst, geen Statenvergadering, wat vanochtend ook gebeurde. Een commissie onder leiding van PS-lid Melvin Cijntje en verder bestaande uit Alex Rosaria (Pais) en Monique Koeyers-Felida (MFK) was vanochtend belast met de controle van de geloofsbrieven van de Statenleden.
vrouwen

In de nieuwe Staten zitten zes vrouwen: De Jongh-Elhage, Jesus-Leito en Leeflang (PAR), Scoop-Constancia en Koeyers-Felida (MFK) en Moses (Pais). Dit is een minder dan in de vorige Staten die gisteren zijn afgetreden. Zeven van de 21 leden waren vrouwen: De Jongh-Elhage, Jesus-Leito, Marilyn Alcalá-Wallé, Magali Jacoba en Malvina Cecilia (allen PAR), Eunice Eisden (MAN) en Koeyers-Felida (MFK).

Om twee uur vanmiddag komen de Staten voor het eerst bijeen voor een openbare vergadering. Op de agenda van deze bijeenkomst staat de verkiezing van een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter. Normaal gesproken worden deze posities verdeeld tijdens de vorming van een nieuwe coalitie. Maar bij het aantreden van de nieuwe Staten is er nog geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. Tussen de verschillende Statenfracties is afgesproken dat naar verwachting de twee oudste leden, met de meeste zittingsjaren, namelijk Thodé (MFK) en Cordoba (PS) respectievelijk de functie van Statenvoorzitter en waarnemend Statenvoorzitter zullen gaan bekleden.

Bron: amigoe 2 nov. 2012