KLM Curacao Marathon was een geslaagde evenement

Na twee jaar van voorbereiding heeft op zondag 30 november de eerste editie van de KLM Curacao Marathon plaatsgevonden. De organisatie blikt terug op een uitermate geslaagd evenement en kijkt stiekem alweer vooruit naar de volgende editie, in november 2015.

Met bijna 1600 inschrijvingen van deelnemers uit 20 verschillende landen, van jong tot oud, mannen en vrouwen, van scholen en bedrijven, was het deelnemersveld op voorhand al een succes. De deelnemers konden zich inschrijven voor de marathon, duo marathon, halve marathon, trail, 10 km en 5 km ‘walk & run’.

De uitslagen stonden direct na ieders finish binnen 2 minuten op de website klmcuracaomarathon.com. De Nederlander John de Rooij won de eerste editie in een tijd van 03:08:03. Bij de vrouwen was de Colombiaanse Camila Urdaneta Santa de snelste in 04:00:38. De duo-marathon werd een succesje voor Curaçaose atleten. William van Heyningen /Judfried Westerhoud liepen de afstand in 03:54:08. Ook de halve marathon leverde lokale overwinningen op. Bij de mannen won Kelvin Acosta Bordonesj in 01:26:03, bij de vrouwen Marlies Kort in 01:27:09. De Trail kwam op naam van de Arubaan Sietze Aardema en bij de vrouwen won Suzanne Krediet (Cur). Bij de 10 kilometer kwam Jean-Andrew Fingal (Aru) als eerste over de streep in 00:37:23, waar de Curaçaose Andreina Taborda in 00:50:44 als eerste dame over de streep kwam. Curaçaoënaar was eerste op de 5 kilometer in 00:17:09 en Tiffany Hurtado (Cur) was de eerste vrouw in 00:21:34.

Het groots opgezette evenement kende achter de schermen een Safety Team, dat alle hulpdiensten en vrijwilligers op afstand aanstuurde volgens een vooropgesteld Safety protocol onder leiding van Curd Evertsz van de Guardian Group. De organisatie kon wat dat betreft een beroep doen op partners als de Curaçaose Atletiek Bond, politie, defensie, MTCC (Medical Training Centre Caribbean), het Rode Kruis, de Ambulancedienst, VKC, Forensys en de Guardian Group. De ochtend na de eerste editie hielden de safety partners van de KLM Curacao Marathon een grondige evaluatie voor wat betreft wedstrijdorganisatie, veiligheid en medische begeleiding. De race was geheel volgens Safety protocol verlopen en ernstige incidenten waren gelukkig uitgebleven.

Volgende editie
Nadat de laatste deelnemer rond 10 uur was gefinisht, vond de prijsuitreiking aan alle nummers 1 plaats op het strand. Tijdens deze prijsuitreiking was er ook aandacht voor de allerkleinsten die de dag eerder hun prestatie hadden geleverd tijdens de MCB Lito Run voor kinderen. Zo werd ook de brug geslagen tussen jong en oud en het stimuleren van sport en beweging op Curaçao.

Kees van Muiswinkel kijkt als organisator terug op een fantastische eerste editie van de KLM Curacao Marathon. “De missie is volbracht en alle doelstellingen zijn meer dan gerealiseerd en de organisatie en beleving van de deelnemers waren boven verwachting”, blikt hij uitermate tevreden terug. Bestuurslid Martin Does van Run in the Sun voegt daaraan toe dat de aantrekkingskracht van het evenement voor het stimuleren van het toerisme naar Curaçao zich ook heeft bewezen. “Het Start & Finish Hotel Lions Dive en omringende accommodaties waren volgeboekt en vele internationale deelnemers verbleven ook in de andere hotels en appartementen. Dat was een prettige bijkomstigheid die de organisatie helpt om bij volgende edities het bedrijfsleven nog verder te kunnen enthousiasmeren.”

Kees van Muiswinkel en Martin Does hebben zich vanaf het begin ingezet om een breed draagvlak te creëren om het evenement succesvol te realiseren door nauwe samenwerking met de Curaçaose Atletiek Bond als partner en met diverse organisaties en overheidsinstanties op Curaçao. Zo werd de eerste editie van de KLM Curacao Marathon in alle opzichten een gezamenlijk succes van alle betrokken organisaties, vrijwilligers en deelnemers.

De organisatie, Stichting Run in the Sun, de lopers en walkers, de vrijwilligers, hulpdiensten, bewoners langs het parcours, (media)partners en sponsoren hebben reeds uitgesproken volgend jaar de tweede editie te organiseren. “Na zo’n positieve evaluatie, zoveel lovende reacties van deelnemers en tevreden sponsors is de basis gelegd voor een prachtig hardloopevenement dat in de komende jaren kan uitgroeien tot een populaire marathon op de internationale marathonkalender”, zegt Van Muiswinkel. “Hoe trots zal Curaçao zijn om straks tussen de grote namen als de marathon van New York, Parijs, Amsterdam te mogen staan? De tweede editie van de KLM Curacao Marathon zal plaatsvinden op zondag 29 november 2015, zoveel is zeker”, besluit hij.

[embedplusvideo height=”564″ width=”950″ editlink=”http://bit.ly/1ye2tdZ” standard=”http://www.youtube.com/v/asAa1cWmGgk?fs=1″ vars=”ytid=asAa1cWmGgk&width=950&height=564&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep6352″ /]