Curaçao viert 350-jaar Korps Mariniers

Rate this post

In het kader van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers organiseerde de Maritieme Vereniging Curaçao (MVC) gisteravond een feestelijke bijeenkomst in de bioscoopzaal van het cruiseschip Freewinds. Majoor der Mariniers Clemens Buter presenteerde voor de MVC-leden en oud-mariniers een audio-visuele voordracht, waarin de geschiedenis van het Korps Mariniers werd belicht.

Het Korps werd eind 1665 opgericht door luitenant-admiraal Michiel de Ruijter en raadspensionaris Johan de Witt, en is een van de oudste ter wereld. Kort na de oprichting tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog verrichtte het een succesvolle inval te Chatham in Engeland, waar het de Engelse vloot in as legde. De vijandigheid van die tijd heeft echter wel plaatsgemaakt voor de huidige intensieve samenwerking met het Britse Korps Mariniers.

Nederlandse mariniers, ofwel zeesoldaten, kunnen overal ter wereld worden ingezet. Ze zijn getraind in landingen vanuit schepen op vreemde kusten en ze kunnen ontsnappen uit onderzeeboten om ongezien bij de kust te komen. Ook zijn ze thuis in de bergen en hebben ze intense wintertrainingen in het noorden van Noorwegen ondergaan, waar ze verbleven in zelfgebouwde iglo’s.

Het huidige Korps staat onder leiding van Brigadegeneraal Richard Oppelaar en telt 3200 mariniers. De Koninklijke Marine heeft amfibische transportschepen, zoals de Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Rotterdam, die zijn ingericht om honderden Korps Mariniers en transportmiddelen te verplaatsen om te worden ingezet bij vredesoperaties of het verlenen van noodhulp. Ook hebben de Korps mariniers in Afghanistan bewezen te kunnen worden ingezet.