Bob Geldof gaat de ruimte in vanaf Curacao

De Ierse zanger, liedjesschrijver, auteur en politiek activist Sir Bob Geldof heeft aangekondigd met Space Expedition Curaçao (SXC) een commerciële ruimtevlucht te zullen maken. Dit meldt de BBC. “Om als eerste Ier de ruimte in te gaan, is niet alleen een fantastische eer, het is gewoonweg geestverruimend”, aldus Geldof.

“De eerste rock-astronaut, Elvis mag dan het gebouw hebben verlaten (‘Elvis has left the building’), maar Geldof verlaat de planeet”, aldus de zanger vol enthousiasme die tevens zijn ongeloof uitspreekt over het feit dat zoiets ‘in mijn lifetime nog mogelijk zal zijn’. Het bericht werd door tal van media overgenomen zoals de Irish Independent en The Guardian. Het feit dat de commerciële ruimtevluchten vanaf Curaçao vanaf 2014 uitgevoerd zullen worden, wordt eveneens uitvoerig genoemd, net als de ligging van het eiland in het zuidelijke gedeelte van het Caribisch gebied. Volgens The Guardian zal Geldof deel uitmaken van de groep van ‘founder astronauts’, waardoor hij een van de eerste personen zal zijn die de titel astronaut mogen hanteren, naast zijn reeds verworven titel Sir.

Zoals de Amigoe reeds eerder heeft gemeld bevinden zich onder de founder astronauten veel bekende personen zoals de Curaçaose honkbalcoach Hensley Meulens, dj Armin van Buuren, supermodel Doutzen Kroes, politica Erica Terpstra en Martinair-oprichter Martin Schröder. Meulens gaf eerder bij de bekendmaking van zijn ruimtereis, het volgende te kennen: “Amerikanen zijn natuurlijk gek op ruimtevaart. Maar ook voor Curaçao is dit een geweldig initiatief. Niet alleen voor het toerisme, maar ook voor alle maatschappelijke en educatieve projecten die rond het ruimtevaartprogramma worden uitgerold op het eiland.” De founder-group wordt op persoonlijke titel door SXC uitgenodigd.

De founder astronauts doorlopen een speciaal programma, waarbij ze heel specifiek onderdeel mogen uitmaken van het ontwikkelingstraject. Dit programma omvat onder andere de aanwezigheid bij de testvluchten van het ruimtevaartuig, maar ook trainingen op het gebied van G-krachten en gewichtloosheid. Zo zal Geldof zijn eerste training met een vluchtsimulator, in voorbereiding van de ruimtevlucht, reeds dit weekeinde in Nederland doorlopen. The Guardian spreekt van een ‘race met Sir Richard Bransons Virgin Galactic’ aangezien celebrities zoals Brad Pitt en Justin Bieber reeds 250.000 dollar zouden hebben neergeteld voor een ruimteticket van Virgin Galactic. Het ruimtevaartuig ‘SpaceShipTwo’ kan zes passagiers per keer vervoeren en heeft onlangs een succesvolle testvlucht uitgevoerd op een hoogte van 13 mijl.

SXC heeft in totaal 220 tickets van 100.000 dollar – inclusief de vluchten vanuit Mojave in Californië – verkocht. De oud-bevelhebber van de Nederlandse luchtstrijdkrachten en mede-oprichter van SXC, luitenant-generaal Ben Droste, zei onlangs tijdens zijn bezoek aan Curaçao: “Het SXC-project levert voor Curaçao een unieke ‘selling point’. Dat het project op wereldniveau zo vooruitstrevend is, geeft Curaçao natuurlijk een unieke positie om zich te profileren. Aangezien de concept-ruimtewetgeving reeds klaar ligt, is het eiland naast de Verenigde Staten het enige land dat zo vooruitstrevend is wat ook een positieve impact teweegbrengt voor de naamsbekendheid van het eiland.”