Aqualectra houdt bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk

Aqualectra houdt de leden van de sportstichtingen Sedreko en FFDK (Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou) hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld van om en nabij 900.000 gulden van deze stichtingen bij het nutsbedrijf. Aqualectra heeft de brief naar het privéadres van elk van de bestuursleden gestuurd en niet naar het adres waar de stichting staat ingeschreven.

In de brief meldt Aqualectra dat het bedrijf stappen zal ondernemen om beslag te laten leggen op de leden. Omdat de brief naar de privéadressen van de leden is gestuurd is deze in het verkeerde keelgat geschoten. Het betekent namelijk dat beslag op hun privébankenrekening en woonhuis kan worden gelegd.

Vanmiddag stond de behandeling van de beslaglegging voor het gerecht op de rol. De rechter moet zich uitspreken over de op te leggen beslagen. Voor twee uur stond de zaak tegen de bestuursleden van FFDK, Richard Leito, Juan Cijntje, Ashur Solognier, Aubert Wiels, Elder Castro en Rignaal ‘Jean’ Francisca op de rol. Om drie uur zou de zaak volgen tegen de bestuursleden van Sedreko Humphrey Melfor, Ashur Solognier, Merril Sulvaran, Oswin Cijntje, Oscar Bolivar, Aubert Wiels en Dorothy Pietersz-Janga.

Maar de zaak is uitgesteld. Dat bevestigt de advocaat van FFDK, Michael Bonapart. Hij zegt dat partijen hebben ingezien dat het beter is dat de situatie minnelijk binnenkamers wordt opgelost.

Een aantal van deze bestuursleden zijn in het verleden door een regering gesteund door PS benoemd. Ze ervaren de beslaglegging door Aqualectra dan ook als een vervolging van diezelfde PS op hun persoon.

Bonapart zegt dat hij snapt dat Aqualectra een vennootschappelijk belang heeft en dat het bedrijf betaald moet worden, maar dat het ook zo is dat Aqualectra wel stroom blijft leveren aan de stichtingen. Sedreko en FFDK beheren een groot aantal sportfaciliteiten waaronder sportvelden en het Ergilio Hato Stadion in Brievengat.

De beslaglegging door Aqualectra wordt gezien in het kader van de ruzie die al geruime tijd bestaat tussen premier Ivar Asjes (PS) die een nieuwe sportstichting in het leven heeft geroepen, FDDK, en leden van de stichtingen Sedreko en FFDK. Bonapart stelt dat door deze ontwikkelingen men in de toekomst zich eerst tweemaal zal bedenken voordat zitting wordt genomen in een stichting. “Je neemt zitting in een stichting omdat je bij wilt dragen aan een positieve ontwikkeling en omdat je daar ook in gelooft, maar bij een regeringswisseling kan dit de consequentie zijn.”